Sunday, August 10, 2008

Ovet lukossa


Tämä tyylikäs turisti-info oli auki sunnuntaina Serrieresin pikkukaupungissa, samoin kuin Cruasin info, josta illalla saimme oikein mainion Hotel Medievalin yhteystiedot Rochemauressa (vältyimme näin ylittämästä Rhonea, jonka länsipuolella tuntuu olevan leppoisampi liikenne).

Aamupäivällä myös jotkut supermarketit (ja tietysti leipomot) olivat auki, mutta iltapäivällä olivat kaikkien kauppojen ovet visusti lukossa ja avoinna vain ravintolat (paitsi ne, joiden ovessa oli lappu, että omistajat ovat elokuun lomalla). Tämäkin oli toki edistysaskel Saksaan verrattuna, koska siellä emme sunnuntaina löytäneet ensimäistäkään avoinna olevaa ruokakauppaa, vaikka lauantai-iltana jotkut saattoivat olla auki kymmeneen asti. Eikö sieltä illalta voisi muutaman tunnin siirtää sunnuntaille?

Olemme huonoja suunnittelemaan ostoksiamme etukäteen Suomessakin, saati sitten reissussa, kun kaikki ruoka pitää kiskoa lihasvoimin ja sen pitää kestää kymmenen tuntia suorassa auringonpaisteessa. Luulisin, että automatkalaisetkin mielummin joisivat kylmää mehua kuin takakontissa lämmennyttä. Mutta sitä saa vain sikakalliiseen hintaan kahviloista lasin kerrallaan. Onko ravintoloitsijoiden ja kahvinlanpitäjien poliittinen mahti niin suuri, että se estää kauppojen sunnuntaiaukiolon parhaana lomakautena? Vai onko taustalla jokin keskieurooppalainen perinne yhteisestä sunnuntaiateriasta ravintolassa? Kyllähän mekin menisimme mielellämme ravintolaan, jos siellä olisi tarjota meille jotain muuta kuin ranskiksia...

Viime kesänä Suomessa emme osanneet arvostaa sitä, että sunnuntaisinkin saimme kaupasta ruokaa niin paljon kuin jaksoimme kantaa. Nyt käymme nukkumaan gourmet-iltapalan jälkeen: leipää ilman voita, mysliä kädenlämpöisen maidon kanssa. Yäks. Onneksi huomenna on taas maanantai!

No comments: